Het belang van authentieke restauratie bij vintage dressoirs
Vintage mid-century design, van de jaren 1950 tot 1960, heeft een blijvende invloed op de wereld van het meubeldesign. Dit tijdperk werd gekenmerkt door een verschuiving naar het modernisme, strakke lijnen, organische vormen en een nadruk op functionaliteit. Merken als McIntosh, G-Plan en Austinsuite liepen voorop in deze beweging en produceerden enkele van de meest iconische meubelstukken uit die tijd. Vandaag de dag zijn deze vintage mid-century dressoirs nog steeds gewild bij verzamelaars en designliefhebbers, die hun tijdloze esthetiek en kwaliteitsvakmanschap waarderen.
Selectie van de beste stukken
De dressoirs worden met de hand geselecteerd, waarbij alleen de beste en hoogwaardige unieke stukken uit Groot-Brittannië, Schotland en Scandinavië worden geïmporteerd. Het selectieproces is streng en houdt rekening met factoren als ontwerp, uitstraling en algemene kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat elk stuk dat wordt gerestaureerd echt de erfenis van deze iconische merken waardig is.
De restauratiewerkplaats
De restauratie vindt plaats in een kleine werkplaats in Engeland, waar een George en Sue( zoon en moeder ) samenwerken om deze vintage stukken weer tot leven te brengen. Met hun jarenlange ervaring en passie voor hun vak brengen deze ambachtslieden een unieke mix van traditionele technieken en moderne technologie in het restauratieproces, met als resultaat dressoirs die niet alleen mooi maar ook functioneel zijn.
In gesprek met George, onze vaste restaurateur.
Kunt je ons iets vertellen over je vak en hoe je er in terecht bent gekomen?
Zeker. Ik ben gespecialiseerd in het restaureren van vintage mid-century dressoirs van McIntosh. Ik ben dit werk gaan doen nadat ik een oud McIntosh dressoir op een veiling had gekocht en het gerestaureerd had. Ik was verbaasd hoe mooi het eruit zag nadat ik klaar was, en ik wist dat ik mijn roeping had gevonden.
Hoe gaat het restaureren van een vintage dressoir in zijn werk?
Het eerste wat ik doe is het dressoir inspecteren om te zien in welke staat het verkeert. Soms krijg ik stukken die alleen een goede schoonmaakbeurt en een paar retouches nodig hebben, maar soms moet ik uitgebreider werk doen.
Nadat ik de staat van het dressoir heb beoordeeld, maak ik een plan voor wat er moet gebeuren om het er zo nieuw mogelijk uit te laten zien met behoud van de authenticiteit. Dit kan gaan van het repareren van krassen en deuken tot het vervangen van ontbrekende stukken.
Als ik eenmaal een plan heb, begin ik het restauratieproces met het schuren van het hele dressoir. Dit helpt om alle oude lak of afwerking te verwijderen en ruwe plekken glad te strijken. Daarna gebruik ik een houtreiniger om al het vuil dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt te verwijderen.
Nadat het dressoir schoon is wordt het gepolitoerd met een natuurlijke Shellac.
Dit kan een tijdrovend proces zijn omdat ik er zeker van wil zijn dat de kleuren precies goed zijn en dat ze zo goed mogelijk overeenkomen met de originele afwerking.
Wat is je favoriete onderdeel van het restauratieproces?
Mijn favoriete deel is zeker het zien van het eindresultaat. Er is niets mooiers dan een versleten vintage dressoir om te toveren in een prachtig meubelstuk waar iemand nog jaren van kan genieten. Het geeft veel voldoening om de transformatie te zien en hem te zien in de staat zoals die indertijd uit de fabriek kwam.