McIntosh merk historie

De Schotse meubelfabrikant McIntosh is voornamelijk bekend door hun klassieke meubels uit het midden van de vorige eeuw, met name voor teakhouten kasten en dressoirs.

Het bedrijf is opgericht in 1869 door Alexander Henry (A.H) McIntosh (1835-1919) in Kirkcaldy in de regio Fife in Schotland. Het bedrijf groeide snel in omvang, waardoor McIntosh in 1879 een nieuwe fabriek aankocht en een jaar later Victoria Cabinet Works opende. De exposities op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878 en de Sydney-tentoonstelling in 1879, leidden tot een zeer goede reputatie in Europa en Australië.

In de jaren van WO1 lag de productie laag en en leidde Alexander Henry’s zoon Thomas Wishart McIntosh (1861–1933) het familiebedrijf vanuit Londen, waar McIntosh een kantoor had gevestigd.

Ondanks het feit dat in het midden van de vorige eeuw de nieuwe Deens meubilontwerpen als modern werden beschouwd, positioneerde het bedrijf zich als een trotse Schotse firma die traditionele processen gebruikte waarbij lokale, hoogopgeleide meubelmakers in dienst waren. Het McIntosh-label dat op veel stukken uit de jaren 50 en 60 bewaard is gebleven, toont de Schotse distel en kroon, een oud symbool van Schotland. Van 1948 tot 1983 werkte Tom Robertson als hoofdontwerper voor de firma. De teakhouten Dunvegan dressoir,  met zijn gebeeldhouwde handgrepen, is zijn bekendste en meest succesvolle ontwerp.

McIntosh had 85 ambachtslieden in dienst toen het bedrijf in 2004 besloot om, onder de naam ESA McIntosh, de educatieve meubelindustrie te betreden.