g plan brand

G-Plan merk historie

G Plan is een Brits meubelmerk opgericht in 1898, ontworpen en geproduceerd door E. Gomme Ltd uit High Wycombe. Door het vernieuwende karakter van de items werd het bedrijf al snel marktleider in de VK. De winst werd verzesvoudigd tussen 1952 en 1958, wat leidde tot een beursnotering.

Het bedrijf maakte eerst handgemaakte stoelen en bouwde in 1909 een fabriek in Leigh Street. In 1922 waren er 300 werknemers en in 1927 werd een tweede fabriek geopend in Spring Gardens..

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de productie beperkt. Na het herstel van WOll groeidde de vraag naar moderne meubels waarna het bedrijf expandeerde.

In 1953 besloot ontwerper Donald Gomme een reeks moderne meubels voor het hele huis te produceren die stuk voor stuk gekocht konden worden volgens budgetten. De massaproductie werd ondersteund door een reclame campagne, waarbinnen ook de naam G-Plan werd bedacht. Ontwerpen waren meerdere jaren beschikbaar, zodat mensen ze langzaam konden verzamelen.

De ontwerpen werden tentoongesteld in de  “The G-Plan Gallery” in Vogue House in Londen.

Donald Gomme verliet het bedrijf in 1958, misschien wel het hoogtepunt van het succes van het bedrijf.

Het bedrijf kreeg in de loop van de jaren 60 concurrentie van Deens Modern-assortiment, ontworpen door Ib Kofod-Larsen. Gomme verloor zijn marktleidende positie.

In 1987 besloot de familie Gomme alle aandelen te verkopen. Het bedrijf kende na dit moment verschillende eigenaren, diverse locaties en werd het assortiment gereduceerd. Sinds 2015 is G-Plan volledig eigendom van Sofa Brands international.