our classics

JU+JU, GISPEN EN VINTAGE DESIGN

JU+JU is design meubelenzaak gespecialiseerd in mid-century vintage design, welke wij voornamelijk importeren uit Groot Brittannië en Scandinavië. Daarnaast zijn wij officieel dealer van Gispen / Dutch originals. 

Op deze pagina geven wij meer informatie over de door ons aangeboden items, de merken en de achtergronden van de producerende bedrijven.    

Het onderwerp is natuurlijk heel breed en veel omvattend. Daarom beperken wij ons op deze pagina tot de meest voorkomende merken in ons bedrijf; Gispen, G Plan en McIntosh.

Met betrekking tot gebruikt meubilair zijn wij geïnteresseerd in mid-century design; items afkomstig uit de periode tussen eind jaren vijftig en 1970, voornamelijk uit Noord Europa en de Verenigde Staten. De meubelen karakteriseren zich door veel gebruik van hout, organische vormen, klassieke ontwerpelementen en enigszins een warme, luxe uitstraling. De meubels zijn gedefinieerd in een specifieke periode, maar zijn ook tijdloos en kunnen vaak gecombineert worden met moderne items binnen één inrichting. In onze showroom zijn veel items van G-plan, Nathan, en McIntosh aanwezig. Meubelen van hoog segment merken direct geïmporteerd uit Groot Brittannië.

Naast deze items zijn er altijd meubelen en voorwerpen aanwezig van merken uit andere gebieden en periodes. Mooie stoelen uit Zweden, vasen uit Italië of een bijzondere tafel van de Nederlandse ontwerper Martin Visser. Een bezoek aan onze showroom is altijd verassing.

 

 

.

GISPEN – HISTORIE

In 1916 werd Gispen opgericht door Willem Hendrik Gispen. Na zijn studie Bouwkunde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen werkte hij als ontwerper bij een Rotterdamse fabriek voor siersmeedwerken. In 1916 nam hij de fabriek over. Het ontstaan van het merk Gispen; een ontwerppraktijk / producent van meubilair welk later bekent zou staan om de samenkomst van kwaliteit, esthetiek en innovatie.   

Ideeën over moderniteit, licht en transparantie met betrekking tot architectuur en ontwerpen hadden veel invloed op de benadering van ontwerpen. Ook nieuwe technieken als metalen buizen constructie/frames als basis voor meubilair had veel invloed op de het karakter van uiteindelijke ontwerpen. De fauteuils, stoelen, tafels uit deze tijd kennen wij nu als klassiekers en zijn tot de dag van vandaag zeer gewaardeerd en daarom waardevast.

In 1926 bracht Gispen zijn eerste lampen op de markt onder de naam GISO. GISO komt van Gispen & zijn eerste vrouw Anna Gisolf. Ook de ontwerpen van de lampen zijn nog zeer gewenst.

Het bedrijf was in de deccenia hierna betrokken bij de inrichting van Huis Sonneveld en de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en ontwierp / produceerden ook in opdracht, o.a. de bekende PTT telefoon cel. Het bedrijf Gispen en zijn producten behoren tot het hoogste segment binnen de Nederlandse cultuur en krijgt internationaal veel waardering. De klassieke meubels en gebruiksvoorwerpen worden tegenwoordig ook ‘Dutch Originals’ genoemd.

JU+JU is trots officieel dealer te zijn van Gispen.

 

..

G PLAN – HISTORIE

G Plan is een Brits meubelmerk opgericht in 1898, ontworpen en geproduceerd door E. Gomme Ltd uit High Wycombe. Door het vernieuwende karakter van de items werd het bedrijf al snel marktleider in de VK. De winst werd verzesvoudigd tussen 1952 en 1958, wat leidde tot een beursnotering.

Het bedrijf maakte eerst handgemaakte stoelen en bouwde in 1909 een fabriek in Leigh Street. In 1922 waren er 300 werknemers en in 1927 werd een tweede fabriek geopend in Spring Gardens..

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de productie beperkt. Na het herstel van WOll groeidde de vraag naar moderne meubels waarna het bedrijf expandeerde.

In 1953 besloot ontwerper Donald Gomme een reeks moderne meubels voor het hele huis te produceren die stuk voor stuk gekocht konden worden volgens budgetten. De massaproductie werd ondersteund door een reclame campagne, waarbinnen ook de naam G Plan werd bedacht. Ontwerpen waren meerdere jaren beschikbaar, zodat mensen ze langzaam konden verzamelen.

De ontwerpen werden tentoongesteld in de  “The G Plan Gallery” in Vogue House  in Londen.

Donald Gomme verliet het bedrijf in 1958, misschien wel het hoogtepunt van het succes van het bedrijf.

Het bedrijf kreeg in de loop van de jaren 60 concurrentie van Deens Modern-assortiment, ontworpen door Ib Kofod-Larsen. Gomme verloor zijn marktleidende positie.

In 1987 besloot de familie Gomme alle aandelen te verkopen. Het bedrijf kende na dit moment verschillende eigenaren, diverse locaties en werd het assortiment gereduceerd. Sinds 2015 is G Plan volledig eigendom van Sofa Brands international.

MCINTOSH – HISTORIE

De Schotse meubelfabrikant McIntosh is voornamelijk bekend door hun klassieke meubels uit het midden van de vorige eeuw, met name voor teakhouten kasten en dressoirs.

Het bedrijf is opgericht in 1869 door Alexander Henry (A.H) McIntosh (1835-1919) in Kirkcaldy in de regio Fife in Schotland. Het bedrijf groeide snel in omvang, waardoor McIntosh in 1879 een nieuwe fabriek aankocht en een jaar later Victoria Cabinet Works opende. De exposities op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1878 en de Sydney-tentoonstelling in 1879, leidden tot een zeer goede reputatie in Europa en Australië.

In de jaren van WO1 lag de productie laag en en leidde Alexander Henry’s zoon Thomas Wishart McIntosh (1861–1933) het familiebedrijf vanuit Londen, waar McIntosh een kantoor had gevestigd.

Ondanks het feit dat in het midden van de vorige eeuw de nieuwe Deens meubilontwerpen als modern werden beschouwd, positioneerde het bedrijf zich als een trotse Schotse firma die traditionele processen gebruikte waarbij lokale, hoogopgeleide meubelmakers in dienst waren. Het McIntosh-label dat op veel stukken uit de jaren 50 en 60 bewaard is gebleven, toont de Schotse distel en kroon, een oud symbool van Schotland. Van 1948 tot 1983 werkte Tom Robertson als hoofdontwerper voor de firma. De teakhouten Dunvegan dressoir,  met zijn gebeeldhouwde handgrepen, is zijn bekendste en meest succesvolle ontwerp.

McIntosh had 85 ambachtslieden in dienst toen het bedrijf in 2004 besloot om, onder de naam ESA McIntosh, de educatieve meubelindustrie te betreden.

 

.

Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.

Coronavirus voorzorgsmaatregelen JU+JU 2020.

- We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM, zowel in onze showroom als tijdens de bezorging van items aan huis.
- Wij beperken bezoeken buiten de deur (fysiek contact) voorlopig tot het noodzakelijke en houden altijd 1,5 meter afstand.
- Afspraken bij voorkeur 1 op 1.
- Wanneer u ziekteverschijnselen vertoont en u heeft een bezorg afspraak met ons, verzoeken wij u ons dit vooraf te vermelden. Wij houden hier dan rekening mee of we maken een nieuwe afspraak met u.
- Wij verzoeken u betalingen zoveel mogelijk met pin of per bank te voldoen.
- Indien gewenst, kunt u een persoonlijke afspraak maken met ons om de showroom te bezoeken buiten de normale openingstijden.

Door middel van de getroffen maatregelen trachten wij uw en onze veiligheid te garanderen.

Bedankt voor uw begrip.